Voor je begint

Koop geen nieuwe camera

Als je je begint te verdiepen in fotografie, is een van de eerste dingen waar je aan zal denken het kopen van een nieuwe camera. Als je al een iets betere camera hebt zul je waarschijnlijk snel geld willen stoppen in het kopen van betere apparatuur en accessoires. Het probleem hiermee is dat als je dit meteen koopt voordat je het nodig hebt, je een heleboel nieuwe informatie en mogelijkheden krijgt die het alleen maar lastiger voor je maken om alles onder de knie te krijgen. Natuurlijk, er komt een moment dat je toe bent aan nieuwe apparatuur als je wat je hebt ontgroeid bent, maar als het moment daar is weet je dat zelf waarschijnlijk heel goed. Wat belangrijk is om te bedenken wanneer je met fotografie begint, is dat het in fotografie meer gaat om de compositie van een foto, dus waar de elementen in de foto gepositioneerd zijn in de foto, dan het aantal megapixels dat je camera heeft. Een camera met meer megapixels betekent niet dat je foto er mooier op wordt. Het betekent alleen maar dat je je foto’s op een groter formaat af kunt drukken. En aangezien je als beginnende fotograaf je foto’s waarschijnlijk niet op billboards en bushokjesreclame zult laten afdrukken, is een digitale spiegelreflexcamera (DSLR camera) met top specificaties waarschijnlijk niet het eerste dat je nodig zult hebben.

De enige echte manier om beter te worden in het maken van foto’s is om het vaker te doen, zoals bij eigenlijk alles.

Smartphone fotografie

Met de camera’s die tegenwoordig in smartphones zitten is het belang om een fotocamera te kopen afgenomen. De software die de camera’s bestuurd is tegenwoordig zo geavanceerd dat je prachtige foto’s kunt maken. Als je een beginnende fotograaf bent is het zelfs goed mogelijk dat de foto’s die je smartphone maakt veel mooier zijn dan wat je met je digitale camera produceert. Dit komt omdat de automatische stand van je telefoon waarschijnlijk het contrast en de kleuren van de foto verbetert, zodat je minder hoeft te bewerken en de foto’s direct al mooi zijn om te zien. Google maar eens op smartphone fotografie. Je zult zien dat mensen in staat zijn om prachtige beelden te maken met behulp van het een relatief simpele camera. De wintersport foto boven de blog bijvoorbeeld, heb ik ooit gemaakt met een van mijn eerste smartphones, voor ik me ooit had verdiept in fotografie. Natuurlijk zie ik wel wat verbeterpunten, maar de kwaliteit van de foto is meer dan voldoende om een goed beeld te geven van wat ik met de foto wilde bereiken: Het mooie landschap laten zien. Toch besloot ik snel daarna dat ik behoefte had aan een goede camera, een echte, waarvan je de lenzen kon verwisselen.

Later had ik een telefoon met een camera die erg slechte foto’s maakte. Ik wist immers dat ik een goede camera had, en als ik ging fotograferen gebruikte ik die liever die dan de smartphone die ik had. Zolang ik die telefoon had heb ik er weinig problemen mee gehad en ik was best tevreden. Langzamerhand begon het echter steeds vaker voor te komen dat ik snel even een foto wilde nemen met mijn telefoon. Bijvoorbeeld als ik een mooie zonsondergang zag of een ander fotogeniek moment tegen kwam. De fout van mij was om te denken dat ik beter foto’s zou maken met mijn dure camera en dat ik daarom geen foto’s hoefde te maken met iets met een camera zo slecht als die van mijn telefoon. De foto’s die ik met mijn camera maakte waren zeker veel beter, en gek was dat ook niet, als je bedenkt dat de camera ongeveer foto’s maakte bestaande uit 2 pixels. Maar wat ik niet besefte is dat ik, omdat ik per se een goede camera wilde gebruiken voor foto’s, veel kansen heb misgelopen op momenten dat een redelijke camera die makkelijker mee te nemen was beter was geweest. Ondertussen heb ik een telefoon met een goede camera gekocht, en merk ik dat ik veel meer foto’s maak dat hiervoor. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik veel meer mooiere foto’s heb om later op terug te kijken, maar ook dat ik steeds beter wordt in fotograferen, omdat ik het vaker doe!

Deze video laat een professionele fotograaf zien die fotografeert met een iPhone.
Een camera kopen

De enige echte manier om beter te worden in het maken van foto’s is om het vaker te doen, zoals bij eigenlijk alles. En het kan natuurlijk best zijn dat je hiervoor een betere camera nodig hebt. Want creatieve dingen kunnen bereiken is soms alleen mogelijk als je de functionaliteiten van je camera volledig beheerst. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een waterval waarbij het water een mooie waas is, of een foto waarbij op de voorgrond een persoon heel scherp is weergegeven en de achtergrond helemaal onscherp is.  Veelal beschikt een simpele compact camera van tussen de 80 en 150 al wel over deze functionaliteit die onmisbaar is in de duurdere spiegelreflex camera, alleen dan wat minder uitgebreid. Let er voor de zekerheid op als je een nieuwe compact camera koopt of er een draaiwieltje op zit die het mogelijk maakt om van standen te wisselen, of dat je met de software controle kunt hebben over sluitertijd en diafragma. De functies die je in dit geval wilt hebben zijn de S, A (relatief Tv en Av voor Canon camera’s), P en M. Voor meer informatie over deze functies kun je in de de andere artikelen op deze site meer vinden. Kort gezegd zijn dit functies die je helpen de belichting van de foto in te stellen naar jouw wensen. Daarnaast zullen camera’s een aantal andere functies hebben, bijvoorbeeld een nachtstand, portretstand en meer. Als je beter wordt met je camera zul je deze functies steeds minder vaak nodig hebben. Professionele camera’s hebben deze functies dan ook vaak niet en hebben alleen de S, A, P en M functies.

Ik hoop je met deze informatie een beetje op weg te hebben geholpen. En als je gaat beginnen aan een van de challenges, maakt het niet heel veel uit of je fotografeert op je smartphone of op je professionele DSLR. Dit is natuurlijk nog maar het begin van fotografie, en er valt nog heel veel meer uit te leggen. Als je de smaak te pakken hebt, lees dan het andere cursusmateriaal. En laat me weten wat je van dit artikel vond in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *