Wanneer kies je voor zwart-wit en wanneer voor kleur?

Afgelopen weekend heb ik wat foto’s gemaakt terwijl anderen aan de motor van een oude camper aan het knutselen waren. Een van de foto’s is de foto die hierboven te zien is. Maar vaak tijdens het bewerken van de foto’s vraag ik me af of ik een foto in zwart-wit zou bewerken of in kleur. Wanneer kies je daarvoor en wanneer kun je beter voor kleur gaan? Dat behandel ik in dit artikel!

Hieronder het ik de foto in kleur en zwart-wit naast elkaar gezet. Beide zien er wel goed uit, maar toch heb ik gekozen om de foto in zwart-wit uit te voeren. Bij een zwart-witte foto kom je vaak uit om een aantal redenen die ik op een rijtje zal zetten.

Vormen en contouren

Wanneer de foto die je hebt gemaakt voornamelijk om de vormen en lijnen gaat, kan het zien dat kleuren afleiden van wat je wil laten zien. In dit geval is het beter om een foto in zwart-wit uit te voeren, zodat je kleuren niet de foto overheersen. Een andere reden om voor zwart-wit te kiezen die hiermee samenhangt is structuur. Wanneer je een materiaal met een bijzondere structuur fotografeert komt deze ook vaak beter naar voren in een zwart-witte foto.

Contrasten

Bij zwart-wit fotografie zijn harde contrasten vaak (natuurlijk niet altijd) mooier dan bij een kleurenfoto. Door het gebruik van zwart-wit worden de contrasten namelijk veel duidelijker voor de persoon die naar de foto kijkt!

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal neer op je persoonlijke voorkeur. De ene persoon houdt nou eenmaal wel van zwart-wit foto’s en een ander niet. Ik heb in dit geval gekozen voor zwart-wit, omdat ik graag een industriële look mee wilde geven aan de foto. Aangezien dat vaak wordt geassocieerd met een retro look, pas dat er wel goed bij.
Hou jij wel of niet van een zwart-witte foto? Of heb je nog andere tips of redenen om hiervoor te kiezen? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *