Voedselfotografie foto 2

Eindelijk weekend! Dat betekent lekker uitgebreid de tijd voor alles nemen en in mijn geval dus ook een wat meer tijdrovende maaltijd koken. Heerlijk! Vandaag had ik echt veel zin in een recept in de kerstsfeer. Kerstmis is dan misschien voorbij, maar die winterse maaltijden met een gebraden stuk luxe vlees zijn juist met deze temperaturen heerlijk! Vandaar dat ik een recept heb opgezocht op de website van de Albert Heijn dat er lekker winters uit zag en daarmee ben ik aan de slag gegaan. In dit geval was dat de biefstuk gewikkeld in parmaham met aardappelkoekjes, klinkt goed! Ik heb wel wat ingrediënten veranderd om het betaalbaar te houden als student, maar voor de foto heeft het niet veel uitgemaakt.

Het voordeel van een recept gebruiken dat al online of in een kookboek staat, is dat er al vaak een foto bij staat om inspiratie mee op te doen. In dit geval was de foto niet heel bijzonder, maar het gaf me wel het idee om de aardappelkoekjes op te stapelen voor de foto. Ik heb eerst weer eerst even geoefend met de juiste instellingen van de camera en om te kijken of de compositie een beetje goed is.

Gebruikt materiaal

Voor deze culinaire foto heb ik gebruik gemaakt van mijn camera, de NX1000 in combinatie met mijn 50-200 zoomlens. Net als met de vorige foto heb ik gebruik gemaakt van mijn lampen. Dit zijn geen flitsen, dus geven iets minder helder beeld en controle, maar zorgen wel voor de goede kleurtemperatuur in de foto. 

Als decor heb ik ervoor gekozen het zo wit en clean mogelijk te houden. Aan de andere kant heb ik de kerstsfeer proberen weer te geven door het gebruik van kerstballen, zowel in de schaal als twee aan de voorkant, zodat de elementen herhaald worden in het beeld. Dit zorgt voor wat meer rust in de foto. Om het niet veel te wit te maken heb ik mijn houten fruitschaal ook in beeld gelegd. Deze neutrale en toch warme toevoeging maakt net dat de foto een iets fijnere uitstraling krijgt.

Grijskaart

Om de witbalans en belichting goed in te kunnen stellen heb ik gebruik gemaakt van mijn grijskaart. Weet je nog dat ik in het artikel over belichting heb uitgelegd dat de camera uitgaat van een omgeving met 18% grijs? Dit kun je heel erg goed in je voordeel gebruiken! Met een speciale grijskaart kun je de juiste hoeveelheid belichting in een scene bepalen door erop te richten. Als de belichtingsmeter op 0 staat, heb je de juiste belichting voor je foto! Let er hierbij wel even op dat je de manier van belichten op spot-metering hebt staan. Hoe je dit doet kun je vinden in de handleiding van je camera. De foto hierboven laat zien hoe ik de kaart heb gebruikt in de omgeving.

Resultaat

Over het resultaat van de foto ben ik iets minder te spreken dan de vorige keer. Ik heb mijn best gedaan om de omgeving van tevoren iets beter te testen dan de vorige keer. Maar omdat ik geen eten heb gebruikt van tevoren om de locatie bepalen heb ik 1 belangrijk ding over het hoofd gezien. Het eten! In deze foto is het eten eigenlijk ondergeschikt geworden aan de rest van de foto, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Oeps! Volgende keer moet ik daar weer wat meer op letten 😉 .

Zoals te zien is is het eindresultaat lichter geworden dan de proeffoto. Dit heb ik expres gedaan. Hoewel de foto in de test technisch gezien een betere belichting heeft dan het eindresultaat, vond ik het licht overbelichtte een mooi effect geven aan de cleane look die ik probeerde te bereiken met de foto. Dus dat is wel weer goed gelukt. Het maakt dus niet veel uit of je de belichting technisch iets verandert, dit hangt erg af van je (creatieve) voorkeur.

Heb je nog vragen naar aanleiding van de foto? Of heb ben je zelf erg tevreden over een voedsel foto die je hebt gemaakt? Laat een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *