Voedselfoto challenge dag 3

Voor de foto van vandaag ben ik weer wat simpeler bezig geweest, sajoer-boontjes met aardappelen en een geweldige kipburger. Niet heel speciaal, dus een hele uitdaging om het aantrekkelijk te presenteren. In eerste instantie was het plan om de foto te maken met allerlei potten op de achtergrond, tot ik bedacht dat ik nog geen foto heb gemaakt die het gerecht laat spreken zoals het is, en waarbij het dus volledig om de foto zelf gaat in plaats van om de aankleding van de foto. Achteraf bleek dat een hele uitdaging!

De uitdaging bij deze foto was dat het ineens een stuk belangrijker werd of de bordopmaak geslaagd was of niet. Met een pasta of rijst maaltijd is het wat makkelijker om het op een bord te leggen, saus eroverheen te doen en klaar. Dit ziet er al smakelijk uit. Het nadeel met ons hollands AVG’tje is dat het er snel slordig uit komt te zien, en dat wil je niet op je foto terugzien!

Gebruikt materiaal

Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van mijn trouwe camera, de Samsung NX1000, deze keer in combinatie met mijn 20-50 kitlens. Deze is iets minder goed van kwaliteit dan mijn 50-200 zoomlens, maar wel handiger als je dicht op je onderwerp moet fotograferen. In dit geval was dat zeker nodig, aangezien ik wat ruimtegebrek had op de tafel.

Het nadeel van het fotograferen van voedsel dat je zelf maakt, en zeker als starter, is dat je weinig invloed hebt op je omgeving. Om een interessante locatie te vinden in mijn flatje van 40 vierkante meter is best een uitdaging, en aangezien ik maar 1 bordenset heb, zal ook dat voor iedere foto hetzelfde zijn. Nadelig is ook dat de tafel wit is, wat dus vrijwel altijd een wit bord op een witte ondergrond geeft. Daarom wordt het nog belangrijker om creatief om te gaan met de locatie dan wanneer je dat wel hebt. In dit geval heb ik, om de focus volledig op de foto te houden, een wit tafeltje gebruikt om op de fotograferen. Zie de foto hieronder voor de opstelling.

Opstelling

De opstelling is in dit geval een witte tafel met het bord erop, waarop een van mijn lampen op het eten schijnt. Aangezien ik geen dure lampen heb, geven ze relatief weinig licht, waardoor ze er heel dicht op moeten staan. Om niet al te harde schaduwen te krijgen heb ik ervoor gekozen mijn witte IKEA tafeltje te gebruiken om het licht van de lamp te reflecteren. Hiervoor kun je ook professionele reflectoren gebruiken, maar in dit geval diende mijn tafeltje ook als achtergrond, waarbij een aluminium-kleurig reflectiescherm minder geschikt is.

Resultaat

Het resultaat is te zien bovenaan de post. Deze keer ben ik zeker wel tevreden. Ik ben helemaal losgegaan op de bordopmaak deze keer, en dat heeft ook wel wat resultaat gehad. Normaal gesproken zou het beter zijn om een kruid te nemen dat je ook daadwerkelijk gebruikt in het gerecht, maar in dit geval had ik geen andere kruidenplant dan de basilicumplant. Daarnaast heb ik erop gelet om niet de sajoer-boontjes op de voorgrond te leggen maar het vlees in de aardappelen. Dit omdat de boontjes gemengd met de saus er niet het aller lekkerst uit zien voor een foto. Wat verder heeft geholpen is dat ik ervoor heb gezorgd dat de aardappelen bestrooid waren met wat kruiden, dit maakt het allemaal net wat meer 1 geheel.

Wat de compositie betreft zou het nog mogelijk zijn geweest wat elementen toe te voegen waarop te zien is wat de sfeer van de maaltijd had moeten zijn, zoals bij de vorige foto. Deze keer heb ik er bewust voor gekozen dit niet te doen, aangezien je zo laat zien dat de aandacht juist op de maaltijd ligt en niet eromheen.

Ik ben benieuwd wat voor foto’s jullie hebben gemaakt! Zet ze hieronder neer of op de Facebook pagina! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *