Tips voor winter(sport) fotografie

Het seizoen voor de wintersport is alweer volop aan de gang! Omdat ik binnenkort ook op wintersport ga heb ik even wat tips opgezocht voor het fotograferen van de sneeuwlandschappen die ik hopelijk tegen ga komen. Deze tips kun je gebruiken voor je wintersportvakantie, maar als het in Nederland een keertje sneeuwt zullen deze tips ook van pas komen. Het fotograferen van sneeuw is namelijk best lastig, aangezien sneeuw op foto’s er al snel grijs uit komt te zien. En dat haalt het idee van een mooie, witte, heldere sneeuwfoto wel een beetje onderuit. Hoe je ervoor zorgt dat je wel de sneeuw laat overkomen in je foto, vertel ik in dit artikel!

Let op de lichtmeter

Zoals ik al eerder vertelde in het artikel over belichting, heeft je camera een lichtmeter die voor jou bepaalt hoeveel licht er in de foto naar binnen komt. Gemiddeld gezien is dit voor een foto 18% grijs. Dit zorgt voor egale tonen binnen de foto en dat de uitschieters zoveel mogelijk voorkomen worden. Maar als je sneeuw fotografeert, is het juist wel de bedoeling dat je uitschieters hebt! De sneeuw moet namelijk echt heel wit zijn, en valt dus buiten de gemiddelde 18% grijs.

Gelukkig kun je dit makkelijk aanpassen op je camera, je moet er alleen voor zorgen dat de lichtmeter staat op +2 stops (stops zijn stapjes belichting), terwijl je de lichtmeter op spotmeting hebt staan en je het midden van de camera op de witte sneeuw richt. Dit klinkt allemaal best heel ingewikkeld, maar het valt wel mee! De lichtmeter ziet er uit zoals het plaatje hieronder, met een schaalverdeling van min naar plus.

Hoe verder je het streepje in het midden naar links zet, hoe donkerder de foto wordt. Hoe verder je het naar rechts zet, hoe lichter de foto gaat worden. Bij sneeuw wil je een lichtere foto, dus zet je het streepje verder naar rechts, net zolang totdat de sneeuw op je foto een heldere wit krijgt. Waar je camera dit licht meet, hangt af van de manier van meten waarop je camera staat ingesteld.

In dit artikel over de verschillende meet-standen leg ik het wat preciezer uit. Wat je nu moet weten is dat als je de lichtmeting op spotmeting hebt staan, de camera precies in het midden meet hoeveel licht daar binnen komt. Als je dus met het midden van de camera op de sneeuw richt, meet hij daar de hoeveelheid licht die binnenkomt. Wanneer je dan de lichtmeter van je camera op +2 hebt staan, is de sneeuw mooi wit, maar de rest van de foto niet overbelicht. Precies wat je wil hebben dus!

Witbalans

Vaak wanneer je fotografeert bepaalt de camera in wat voor soort lichtomstandigheden er wordt gefotografeerd. Dit zorgt ervoor dat de kleuren op een bewolkte dag er net zo realistisch uitziet als op een zonnige dag. Op een bewolkte dag voegt de camera bijvoorbeeld iets meer geel toe, zodat je geen blauwe waas over je foto’s krijgt. Ook kun je de witbalans veranderen als je bijvoorbeeld binnen zit, zodat de onnatuurlijk gele kleur van de lampen wat wordt gecompenseerd.

Wanneer je fotografeert in de sneeuw, raakt je camera al snel in de war. Zorg er daarom voor dat je de witbalans een paar keer test voordat je een foto maakt. Probeer verschillende instellingen en bekijk het resultaat. Ben je al wat meer op je gemak met je camera? Dan kun je proberen om zelf een witbalans te kiezen. Kijk in de handleiding van je camera om te zien hoe je dat voor jouw type camera kunt doen.

Sluitertijd

Als je op wintersport gaat is een van de doelen vaak ook om een gave actiefoto te maken. Bij een actiefoto is het wel van belang dat je de actie stil zet. Dit kun je doen door een korte sluitertijd te hanteren, van 1/100 of korter. Anders is de foto snel bewogen, en dit zou zonde zijn. Is het wat bewolkter, dan is het lastiger om de sluitertijd kort te houden omdat de kans op onderbelichting dan groter wordt. Om dit te compenseren kun je het diafragma ver open zetten, bijvoorbeeld op F4 of nog lager. Dit zorgt er wel voor dat het moeilijker wordt om op je onderwerp te focussen en alles scherp in beeld te krijgen. Als je voldoende afstand tot je onderwerp houdt zou dit geen probleem hoeven zijn. Wil je dichterbij staan? Let er dan op dat je de camera op continue autofocus hebt staan.

Kou

Elektrische apparaten en koude omstandigheden gaan niet makkelijk samen. Let er op dat je de accu van de camera goed oplaadt als je een dagje gaat fotograferen. De accu gaat namelijk veel sneller leeg met koud weer. Zorg er daarnaast voor dat je handschoenen aan hebt! Je handen koelen erg snel af als je zonder handschoenen foto’s maakt in de kou. Ook kan het bij extreme temperaturen voorkomen dat er condens in je camera(lenzen) terecht komt. Zorg er daarom voor dat je de camera na het schieten van foto’s langzaam laat opwarmen. Leg hem dus nooit op de verwarming!

Polarisatiefilter

Als je een spiegelreflexcamera of systeemcamera hebt met verwisselbare lenzen kun je het gebruik van een polarisatiefilter overwegen. Deze filters plaats je voor je lens, waardoor het contrast tussen de sneeuw en de lucht groter wordt. Is het dus zonnig, dan wordt de lucht een veel fellere kleur blauw dan wanneer je zonder filter schiet! Dit komt omdat het polarisatiefilter werkt tegen reflecties. Door het juiste gebruik van dit filter wordt de weerkaatsing van het licht van de sneeuw minder overweldigend voor de camera en kan het meer detail in de lucht naar voren halen. Let er bij het gebruik van een polarisatiefilter wel op dat het maar werkt vanuit een bepaalde hoek ten opzichte van de zon. Je kunt het filter draaien zodat het werkt in de specifieke foto die je wil maken.

Dit zijn een aantal tips om lekker in de winter te kunnen fotograferen en de mooiste resultaten te halen. Heb jij nog een goede tip voor fotograferen in de sneeuw? Laat het me weten! Ik ben benieuwd naar jullie sneeuwfoto’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *