Tips voor portretfotografie

Het maken van een leuke portretfoto lijkt niet al te moeilijk. Je zorgt ervoor dat de persoon op de foto even leuk lacht en dan druk je de sluiter in. Simpel! Helaas zul je als je vaak foto’s maakt van vrienden vast wel eens hebben gehad dat de foto de ene keer leuk is gelukt en de volgende keer weer niet. De ene keer is het dan duidelijk waarom de foto is mislukt, maar soms is het best lastig om de reden precies te plaatsen. Daarom heb ik dit artikel geschreven met een aantal tips voor portretfotografie. Het is best veel om tegelijkertijd aan te denken. Een aantal dingen zul je misschien intuïtief al goed doen. Het kan helpen om de richtlijnen om de beurt toe te leren passen, zodat het op een gegeven moment vanzelf goed gaat!

Wijd diafragma

Wanneer je portretfoto’s maakt, wil je vaak dat de persoon er goed op staat. De achtergrond leid de aandacht hier vaak vanaf. Om dit te voorkomen, kun je het diafragma ver open zetten (F5.6 of lager). Door op het onderwerp te focussen zal de achtergrond een mooie waas worden. Dit komt professioneler over dan wanneer je een hogere waarde voor het diafragma gebruikt. Is de achtergrond wel belangrijk voor de foto? Dan hoef je dit natuurlijk niet te doen.

Sluitertijd

Mensen staan nooit perfect stil. Ze kunnen nog zo hun best doen, maar er is altijd wel wat beweging. Het helpt hierbij niet of je een statief gebruikt, het gaat er namelijk om dat het onderwerp dat je fotografeert niet beweegt. Wil je dit niet op de foto terugzien, dan zul je een sluitertijd moeten gebruiken die snel genoeg is. Zelf zou ik altijd een sluitertijd van 1/60 of korter gebruiken wanneer dit mogelijk is. 

Positie

Een onderwerp hoeft niet altijd in het midden van de foto te staan. Let er bij het fotograferen op dat je een leuke compositie gebruikt. Een makkelijke en mooie manier om toe te passen is de regel van derden. Dit betekent dat je je onderwerp niet in het midden zet, maar op ongeveer een derde vanaf de kant. Daarnaast is het gebruikelijk en geeft het rust in de foto om de persoon ‘kijkruimte’ te geven. Dit betekent dat als je persoon een beetje naar links kijkt, je links meer ruimte overlaat dan rechts. Anders wordt de foto heel onnatuurlijk afgekapt.

Zoek de fotogenieke kant

Wanneer is een model fotogeniek of niet? Volgens experts heeft dit er voornamelijk mee te maken hoe de persoon zich op zijn gemak voelt wanneer er foto’s van hem of haar worden gemaakt. Zorg ervoor dat je gezellig met de persoon praat voordat je foto’s gaat maken. Fotografeer je een vreemde, laat dan de persoon eerst even kennis met je maken voordat je meteen de camera voor je gezicht houdt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met dat een mens nooit helemaal symmetrisch is. Het model zal zelf al een mening hebben van welke kant van zijn gezicht hij of zij het mooiste vindt. Houdt hier rekening mee! Heeft je model bijvoorbeeld een lange neus, laat deze dan niet ‘uit het gezicht steken’.

Door harde schaduwen te vermijden kun je ook bepaalde gezichts-trekken verminderen. Op de foto worden dit soort eigenschappen namelijk extra duidelijk, omdat je de foto niet in 3D kunt zien. Ook maakt het uit met welke brandpuntsafstand je schiet. Dit kan een groot effect hebben op hoe erg de foto lijkt op de persoon, zoals te zien is in dit artikel.

Fotografeer de ogen

Waar mensen het eerste naar kijken bij anderen zijn de ogen. De ogen laten zien wie je bent. Zorg er dus ten alle tijden voor dat de ogen er scherp op staan. Wanneer je per ongeluk (auto)focust op het puntje van de neus, is een foto mislukt, en kun je opnieuw beginnen. Dit is erg lastig te zien op een klein schermpje. Soms is niet niet erg omdat de ogen er dan ook nog scherp op staan, maar wanneer je een groot diafragma gebruikt om weinig mogelijk scherptediepte in de foto te krijgen kan het fout gaan. 

Fotografeer op ooghoogte

Niet alleen moet je ervoor zorgen dat de ogen er goed op staan, het is ook belangrijk om op de juiste hoogte te fotograferen. Fotografeer je alleen vanuit jouw oogpunt? Dan ziet iemand die langer is dan jij er heel groot en bedreigend uit, maar iemand die klein is wordt voor je gevoel nog kleiner en onbelangrijk. Dit heeft heel veel effect op het uiteindelijke effect van de foto! Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. Je kunt tenslotte juist dit effect willen creëren, maar het is goed om er rekening mee te kunnen houden.

Let op de witbalans

Vaak kun je de witbalans achteraf aanpassen. Er zijn veel apps op je telefoon die de kleuren van je foto’s kunnen aanpassen. Op de computer kun je veel fotobewerkingsprogramma’s gebruiken om het aan te passen. Wil je niet veel tijd besteden aan het bewerken? Dan is het van belang om de witbalans van je camera goed in te stellen van tevoren. Het kan namelijk erg snel lijken of je model ziek is, wanneer de foto net iets te groen of te geel is. Hetzelfde geld wanneer de kleur te blauw is. De witbalans komt erg nauw met portretfotografie!

Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen met het maken van portretfoto’s. Heb je nog aanvullende tips? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *