Tips voor foto’s bewerken

Soms is een foto goed gelukt, maar wil je net even dat je foto wat meer uit de massa springt. Aan de andere kant kan het zijn dat je foto net een klein beetje onderbelicht of overbelicht is om het een top plaatje te maken. Maar er zijn een hoop mogelijkheden om het snel even wat beter te maken, dus wees gerust. Hiervoor hoef je zeker niet altijd een duur programma te hebben. Er zijn vaak genoeg gratis alternatieven voor het welbekende Photoshop en Lightroom. Een voorbeeld hiervan is Gimp. Dit programma is gratis in gebruik, alleen wel wat lastig om onder de knie te krijgen. Als je op Google zoekt naar een gratis fotobewerkingsprogramma kom je vast wel het een en ander tegen wat je kunt gebruiken. Sommige simpele bewerkingen kun je zelfs op internet doen door je plaatje te uploaden en het vervolgens aan te passen. Hoe je je foto’s aan kunt passen zal ik in dit artikel uitleggen. Dit is de basis voor het bewerken die je op bijna alle foto’s toe kunt passen. Ieder fotobewerkingsprogramma heeft een andere werking. Daarom maak ik gebruik van het meest gebruikte programma: Photoshop. Als student kun je hier aantrekkelijke kortingen op krijgen en is het nog betaalbaar. Later wordt het wel redelijk duur, zeker als je niet veel of zelfs geen geld verdient met je fotografie. In sommige gevallen is het mogelijk om een wat oudere versie van het programma aan te schaffen. De functionaliteit is dan nog steeds goed, maar het is een stuk goedkoper!

De belichting in deze foto is gemakkelijk aan te passen met de exposure schuif.

Belichting (exposure)

Een van de dingen in een foto die het vaakst fout gaat is de belichting. Het kan best lastig zijn om tegelijkertijd te letten op het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde. Soms wordt een foto er niet iets mooier van als hij wat lichter of wat donkerder is. Op een klein schermpje is dit lastig in te schatten, maar als je je geheugenkaart al in de laptop hebt gestoken om de foto’s te bekijken, kun je vaak niet meer terug. Als een voorbeeld van wat je met de belichting kunt doen, heb ik hierboven een foto staan van voordat de belichting werd aangepast en nadat hij werd aangepast. De linkerkant was een klein beetje aan de lichte kant. Ik heb hem daarom wat donkerder gemaakt. Uiteraard is dit een beetje overdreven, zodat je het verschil goed ziet. Vaak is het zo dat je pas nadat je de aanpassing ziet door hebt hoeveel de foto eigenlijk beter is met een kleine aanpassing in de belichting. Uiteraard hangt dit ook veel af van je persoonlijke voorkeur. Probeer het eens uit, en je komt er vanzelf achter hoe je dit allemaal aan kunt gebruiken!

Witbalans (white balance)

Een andere aanpassing die zeker erg handig is om terug te vinden is de witbalans. De witbalans zorgt ervoor de je camera de juiste kleuren in de juiste situatie weergeeft. Heb je bijvoorbeeld een foto gemaakt met een bewolkte dag? Dan kan het zijn dat de kleuren niet meer kloppen, omdat je camera er bijvoorbeeld van uit ging dat het een zonnige dag was. In eerste instantie zul je misschien niet zo door hebben hoeveel het uitmaakt, maar als je het aanpast kan het een groot verschil opleveren. Het grootste verschil zit nog wel in fotograferen buiten met zonlicht tegenover binnen met kunstlicht fotograferen. In het laatste geval is het licht dan onnatuurlijk geel. Maar dit kun je dus aanpassen! Hiervoor zijn 2 schuiven te gebruiken, eentje van blauw naar geel, en eentje van groen naar magenta. De bovenste (blauw naar geel), kun je gebruiken voor wat ze noemen de ‘kleurtemperatuur’. De onderste laat je de overige kleuren aanpassen, als bijvoorbeeld je foto iets te roze of te groen is. Je kunt vaak ook wat voorgeprogrammeerde instellingen gebruiken. Dit zijn dan bijvoorbeeld de instelling, zonnig, bewolkt, koud, warm etc. Probeer hier maar eens uit wat het beste werkt!

Links is het contrast te zien, wat verandering over de hele foto brengt. Rechts is de clarity veranderd. Dit heeft alleen effect op de middentonen.

Contrast vs clarity

Het contrast kun je ook vaak aanpassen met een schuifje. Dit schuifje gaat dan van links naar rechts, waarbij meer naar links dan vaak staat voor minder contrast en naar rechts voor veel meer contrast. Wat het feitelijk doet is de donkere gedeelten in de foto meer naar zwart brengen, en de lichte kleuren meer naar wit. Dit kan soms precies zijn wat je wil. Aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat de donkere delen in je foto zo onderbelicht raken, dat er geen detail meer in zit. Vaak is dat dan toch niet helemaal de bedoeling. Wat je in de dat geval kunt gebruiken is de clarity optie. Deze zit vaak wat lager in de interface, en in het geval van Photoshop zit deze in de buurt van de saturation optie, die ik hieronder zal toelichten. Wat clarity optie doet, is het contrast verhogen of verlagen in de middentonen. Het laat de donkerst en lichtste delen van de foto onaangetast. Alles in de foto lijkt hierdoor net iets meer gedefinieerd en scherper. Als je het juist de andere kant op laat gaan, wordt de foto heel zacht van aard. Bij een bepaalde stijl fotografie is dit juist wat je wil bereiken. Hierboven zie je het verschil tussen de opties.

Links is te zien dat de saturation zo ver mogelijk naar rechts is geschoven. Rechts is de vibrance maximaal verhoogd.

Saturation vs Vibrance

Als laatste tip voor de introductie tot foto’s bewerken zal ik het verschil tussen saturation en vibrance uitleggen. De saturation (saturatie) wordt gebruikt om de kleuren in een foto duidelijker naar voren te laten komen, of juist weg te laten. Zet je de balk van de saturation helemaal naar links, zul je eindigen met een zwart-wit foto. Hij staat in het begin dus in het midden. Het gebeurt niet vaak dat dit de beste methode is om een foto naar zwart-wit te brengen. Hiervoor kun je beter een speciaal gemaakte tool gebruiken. Het helpt wel als je een foto er iets ouder uit wil laten zien. De andere kant maakt de foto juist erg levendig. Deze optie wordt vaak door elkaar gehaald met de vibrance optie. Deze optie laat namelijk ook de foto er levendiger uit zien wanneer hij verder naar rechts wordt geschoven. Er zit wel een groot verschil tussen de twee opties. Wanneer je deze slider namelijk helemaal naar links schuift, zul je niet eindigen met een zwart-wit foto. Je zult ook zien dat als je de saturation en vibrance om de beurt naar rechts schuift, dat het resultaat niet helemaal hetzelfde is. De reden hiervoor is, dat de saturation effect heeft op alle kleuren. De vibrance richt zich juist op bepaalde kleuren in de foto. Het is een slim geprogrammeerde optie, die ziet welke kleuren opgeblazen zullen worden als je de optie gebruikt en welke nog wel wat meer kleur kunnen gebruiken. Hierdoor kun je dus heel makkelijk een foto wat laten opleven zonder bang te hoeven zijn dat de kleuren overdreven opgeblazen worden!

Dit was een korte introductie in het bewerken van foto’s. Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar dat past allemaal niet in 1 artikel. Voor meer informatie over bewerken kun je terecht in het de categorie foto’s bewerken onder het menu item foto facts! Laat me weten wat je van dit artikel vond, dan kan ik er de volgende keer rekening mee houden. Wil je op de hoogte blijven van andere manieren om foto’s te bewerken of interessante artikelen over fotografie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *