Prime Challenge

De nieuwe challenge is van start! Dit keer gaan we foto’s maken met een vaste brandpuntsafstand of, zoals het in het Engels heet, de focal length! Je kunt hiervoor een zogeheten prime lens gebruiken, maar je kunt ook gewoon ervoor zorgen dat je niet in of uitzoomt met de lens die je hebt! Deze challenge kun je dus juist ook goed doen met je telefoon of met een compactcamera, als je gewoon niet zoomt. 🙂

Waarom een vaste brandpuntsafstand?

Er zijn een aantal redenen om continu met dezelfde brandpuntsafstand te schieten. Ten eerste kan het continu gebruiken van dezelfde brandpuntsafstand je helpen creatief om te gaan met de spullen die je hebt. Als je denkt dat je een nieuwe lens nodig hebt voor je camera, waarom wil je die dan hebben? Als het is omdat het niet lukt om een bepaald onderwerp op de foto te krijgen hoe jij het in je hoofd hebt, dan kun je natuurlijk prima hiervoor een nieuwe lens aanschaffen. Maar wat als je het eens van een andere kant bekijkt? Misschien kun je met de brandpuntsafstand die je hebt ook dit shot wel maken, ook als denk je van tevoren dat het niet lukt.

Creatiever omgaan met foto’s

Als je vastzit aan een bepaalde brandpuntsafstand van de lens, dan zul je soms het een en ander aan compromissen moeten sluiten. Soms ziet het er naar uit dat, zoals ik net al noemde, een foto niet in het beeld past van die brandpuntsafstand. Dan zou je natuurlijk kunnen zoomen, maar je kunt ook wat verder achteruit lopen. Soms kan dit ook niet. In dit geval wordt je gedwongen om op een andere manier naar de omgeving te kijken. Misschien lukt het je wel om de foto te maken met wat minder in beeld. Wat was eigenlijk het meest belangrijke in de foto? Misschien kun je daar juist een close up van maken. Of als je het juist vanaf de andere kant bekijkt: Misschien is het juist leuk om wat van de omgeving erop te zetten, als je normaal gesproken alleen maar van dichtbij fotografeert. In ieder geval is het een leuke uitdaging. En daarom is dit ook de volgende challenge!

Waar op te letten?

Waar je in deze challenge voornamelijk op wil letten is de compositie en op details. Je zult in sommige gevallen een andere compositie moeten kiezen dan je in eerste instantie in gedachten had. Als je wat inspiratie wil hebben op het gebied van compositie, kun je hier even kijken. Ik zal de lijst later wat aanvullen, maar het is een goede start. Probeer eens wat nieuws!

Wat voor foto’s maak jij? Ik zie het graag wat jullie ervan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *