Portretten en de brandpuntsafstand

Er bestaan veel verschillende lenzen die je kunt gebruiken bij je camera. Als je een camera hebt net als ik, zul je die kunnen verwisselen. Met andere camera’s zijn de lenzen ingebouwd en gebruik je die altijd om de foto’s mee te maken. Het soort lens dat je gebruikt heeft effect op hoe je foto er uit komt. Met sommige lenzen kun je veel verder inzoomen dan met andere lenzen. Hoe ver dit kan, heeft te maken met de brandpuntsafstand die de lens kan halen. Heb je bijvoorbeeld een lens van 50 mm tot 200 mm. dan kun je inzoomen tot een afstand van 200 mm. Met een lens van 35 mm, kun je dus veel meer informatie in je foto krijgen, omdat wat je vastlegt veel breder is dan met lenzen die hier boven zitten. De brandpuntsafstand heeft dus te maken met hoe ver je zoomen. Maar dit is niet het enige effect dat het heeft op je foto!

Gezichten en de brandpuntsafstand

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je foto’s maakt met een bepaalde brandpuntsafstand is dat het beeld vertekend wordt. Het perspectief kan best een flinke hoeveelheid veranderen naarmate je verder of minder ver inzoomt! Wat dat precies met je gezicht doet heeft deze fotograaf goed vastgelegd. Let maar eens op wat er met zijn gezicht gebeurt!

Dit gaat een beetje snel, maar als je naar zijn eigen website gaat, kun je de afbeeldingen afzonderlijk van elkaar zien.
Dat is nogal wat! Je kunt er dus beter maar rekening mee houden dat dit gebeurt, al hangt het er natuurlijk ook wel vanaf hoe ver je van de persoon af staat. In dit plaatje is namelijk de brandpuntsafstand wel veranderd, maar om toch een eenduidige foto te krijgen was het nodig om steeds verder van het onderwerp af te staan naar mate de brandpuntsafstand langer werd.

Een van de beste brandpuntsafstanden om mensen mee te fotograferen is een 85 mm. Maar natuurlijk kun je hier wel wat van afwijken. Je kunt het bijvoorbeeld uitbreiden van een afstand tussen te 50 mm en de 100 mm. Als je hier buiten komt, heb je een kans dat het gezicht er vervormd uit komt te zien. Maar zoals gezegd, dat is niet per definitie zo, dus probeer zelf een paar keer uit wat werkt vanaf welke afstand en wat niet, zodat je een beetje een gevoel krijgt voor wanneer je welke afstand gebruikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *