Objecten verwijderen uit foto’s in Photoshop en Lightroom

De perfecte foto maken is niet makkelijk. De omstandigheden voor het maken van de foto zijn altijd anders en het juiste moment is niet altijd te vinden. Zo kan het voorkomen dat er zich iets in de foto bevindt wat er niet thuis hoort. Of het zit er altijd wel, maar maakt de foto er niet mooier op. Gelukkig zijn er fotobewerkingsprogramma’s uitgevonden die je in dit geval kunnen helpen. Aangezien Photoshop en Lightroom de meest gebruikte programma’s zijn zal ik uitleggen hoe je daar op verschillende manieren een voorwerp uit het beeld kunt verwijderen. Het ene werkt vaak beter met kleine voorwerpen, en het andere komt beter uit wanneer je grotere voorwerpen moet verwijderen. Allereerst zal ik Photoshop behandelen, omdat daarin de meeste methoden zitten om het aan te pakken.

Let op! Ik gebruik de Engelse versie van Photoshop en Lightroom, daarom zijn de (meeste) gereedschappen (tools) in het Engels genoemd.

Spot Healing Brush (retoucheerpenseel)

De eerste manier om een voorwerp te verwijderen is het gebruik van de spot healing brush. Deze brush is goed te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld lens stofjes of kleine verstoringen wil verwijderen. Het is meestal niet geschikt voor hele grote vlakken. Het werkt door met de brush over het object te tekenen. Als je vervolgens de muis loslaat, kijkt Photoshop naar de omgeving van het voorwerp om daarna zo onopvallend mogelijk het voorwerp te verwijderen. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien.

In deze foto van Porto is de lucht helemaal leeg op 1 vogel na. Deze vogel ziet er uit als een vlekje, waardoor het eerder storend is dan dat het iets toevoegt aan de foto.

Dit is een uitstekend voorbeeld van wanneer de spot healing brush van pas komt. Ga met de muis over de vogel heen, laat de muis los, en Photoshop lost het probleem zo op.

En tada! De vogel is helemaal verdwenen!

Dit is een van de handigste en makkelijkste tools om een voorwerp te verwijderen in het programma. Het werkt niet altijd, zeker niet wanneer de achtergrond heel precies is. Daarom zijn er nog wat meer tools die je kunt gebruiken!

Patch tool

Het tweede gereedschap dat je goed moet kennen als je voorwerpen wil verwijderen in Photoshop is de Patch Tool. Net als de Spot Healing Brush kun je deze tool gebruiken om een klein voorwerp te verwijderen, maar er zit wel een belangrijk verschil in. Waar Photoshop met de Spot Healing Brush kijkt naar de omgeving van het voorwerp om de nieuwe pixels te bepalen, kun je met de Patch Tool zelf bepalen wat er in de plaats van het verwijderde item moet komen! In de foto hieronder willen we de druiven naast het bord verwijderen.

Met de Spot Healing Brush is de kans groot dat hij ook een stukje van de pot ernaast kopieert. Dat willen we niet. Daarom willen we zelf kiezen waar hij de druiven mee opvult. Je selecteert eerst het object dat je wil verwijderen.

Vervolgens geef je aan welk stuk van je foto je wil gebruiken om het op te vullen. Om dit te doen sleep je de druiven naar het te kopiëren gebied.

Vervolgens past het programma de kleur en de belichting een beetje aan om het te laten passen waar jij het wil hebben. Zo kun je dus iets nauwkeuriger instellen hoe je wil dat het verwijderde voorwerp opgevuld wordt.

Content Aware Fill

Een volgende tool die je kunt gebruiken voor het verwijderen van objecten is de Fill Content Aware optie. Dit is niet een tool die je terug kunt vinden in de taakbalk links van je scherm. Voor deze moet je even iets beter zoeken. De Content Aware Fill is vooral van toepassing wanneer je een groot oppervlak wil verwijderen. Photoshop houdt met deze tool rekening met de patronen die het in de foto tegenkomt. Het werkt niet altijd perfect, maar vaak is het onopvallend genoeg. Hieronder is een foto te zien uit de laatste challenge. Helaas stonden er wat foto’s achter het raam die storend waren.

Je kunt deze tool gebruiken door het vlak dat je weg wil hebben te selecteren.

Klik vervolgens met je rechtermuisknop binnen de selectie en kies Fill (Vullen).

Selecteer vervolgens in het dropdown menu de optie Fill Content Aware, en klik op Ok.

Nu is het vlak opgevuld. Soms klopt het niet helemaal, het is altijd even afwachten wanneer het wel en niet goed lukt. Maar vaak kun je het dan oplossen door het nog een keertje te doen op het gedeelte wat niet goed gelukt is.

Clone Tool

Mocht de rest allemaal niet voldoende zijn, kun je altijd nog aan de slag met de Clone Tool. Dit gereedschap is wel even oefenen voordat je er goed mee overweg kunt, maar daarna zijn de mogelijkheden (bijna) eindeloos. Wat je met deze tool kunt, is het 1 op 1 kopiëren van een gedeelte van de foto. Hierdoor kun je tot op de pixel de foto aanpassen. Op de foto hieronder is aan de onderkant nog een stukje van een gebouw te zien.

Bepaal het gedeelte dat je wil kopiëren (dus niet het gedeelte dat je wil verwijderen). In dit geval is dat de brug, die moet namelijk mooi doorlopen. Alt + Klik vervolgens op dit gedeelte. Je hebt nu het gedeelte dat je wil kopiëren geselecteerd. Je ziet alvast een voorbeeld van wat je gaat tekenen op de plaats van je muis.

Afhankelijk van de grootte van je brush (penseel) kopieer je een groot of klein gedeelte. In deze foto moet een redelijk groot deel gekopieerd worden, dus heb ik voor een grotere penseelgrootte gekozen.

Nu komt de reden waarom veel mensen het zo lastig te begrijpen vinden: Zodra je nu ergens klikt, zet je de positie dat je hebt gekopieerd vast op die plek. Nu kun je tekenen wat je wil, de positie zal niet veranderen. Klik je dus 5 pixels rechts van het vastgezette gedeelte, dan zal hij daar neerzetten wat in het originele gedeelte 5 pixels van de plek waar je Alt+klik hebt gedaan af zit. Hieronder is te zien wat ik bedoel.

De brug wordt letterlijk gekopieerd. Omdat hij in perspectief staat, is de brug niet breed genoeg. Om dit op te lossen moet je het aan de rechterkant van de brug nog een keer opnieuw doen, om zo een goed lijkende brug te creëren. Maar, als je het eenmaal hebt gedaan, is het eindresultaat behoorlijk realistisch!

Lightroom

In lightroom is er (zover ik weet) maar 1 optie om een voorwerp uit beeld te verwijderen. Dit is de Spot Healing Brush. Je zou zeggen dat hij lijkt op dezelfde tool als in Photoshop, maar dat is niet helemaal waar. Ook hier teken je steeds het voorwerp dat je wil verwijderen over, maar verder werkt het hetzelfde als de Patch Tool. Het enige verschil is dat hij zelf alvast een goed gedeelte kiest om te kopiëren, maar je kunt zelf ook aangeven welk gedeelte van de foto je wil kopiëren, en daarna zorgt Lightroom ervoor dat het er fatsoenlijk uitziet 😉 .

De Spot Removal Brush is te vinden aan de linkerkant in je Lightroom scherm.

En zo kun je dus ongewenste en afleidende voorwerpen verwijderen in Photoshop en Lightroom! Heb je nog vragen? Dan help ik je graag. 🙂

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *