Het verschil tussen full frame en APS-C sensoren

Afgelopen week heb ik een nieuwe camera gekocht! Hoewel mijn oude camera ook mooie foto’s kon produceren, kan mijn nieuwe camera foto’s maken op een wat professioneler niveau. Hoewel het vaak bij fotografie niet heel veel uitmaakt wat voor soort camera hebt wat betreft de compositie of creativiteit, kan een betere camera vaak scherpere foto’s produceren. In dit geval is dat zeker waar. Ik heb namelijk een full frame camera gekocht. Wat dat precies is en waarom je dat wel of niet moet kopen leg ik hier uit!

Wat is full frame?

Full frame refereert naar het formaat van de sensor van de camera. Waar normaal gesproken de meeste consumentenmodellen spiegelreflexcamera’s een zogenaamde APS-C formaat sensor hebben, heeft een full frame camera een 35mm sensor. Dat wil niet per se zeggen dat er geen professionele camera’s zijn met een kleiner formaat sensor, maar vaak wordt het er wel mee geassocieerd. Ik leg je uit waarom.

Hieronder is een afbeelding te zien die het verschil in grootte van sensoren laat zien.

De allergrootste sensor voor fotografie op het moment is zoals je ziet het medium formaat sensor. Deze sensor wordt gebruikt in apparatuur waarmee je scherpe foto’s kunt schieten voor op bijvoorbeeld billboards. Meestal heb je dit niet zo erg nodig, vandaar dat de meeste fotografen schieten met een sensor van 35 mm (full frame) of kleiner.

Waarom zou ik full frame willen kopen?

Er zijn vele voordelen aan het hebben van een full frame camera ten opzichte van een crop-sensor camera. Hieronder staan een paar van de voorbeelden uitgelicht.

  • Er past meer in beeld: Doordat een full frame camera een grotere sensor heeft dan een gemiddelde camera, past er meer beeld op de foto. Hierdoor kan het zijn dat als je met dezelfde lens een foto maakt op full frame en APS-C, je meer op de foto kunt zetten dan met de full frame sensor dan met een andere sensor. Zie hieronder een voorbeeld. Er is duidelijk te zien dat je met een kleinere sensor minder op de foto kunt krijgen.

  • Meer dynamische range: De sensor is gevoeliger voor licht. Dit komt omdat er ongeveer net zoveel megapixel op zitten als bij een andere sensor, waardoor de pixels per stuk groter zijn. Dit heeft als voordeel dat iedere sensor meer licht kan opvangen. Hierdoor krijg je meer detail in de foto. Je kunt ook minder ruis verwachten in je foto. Dit is omdat met grotere pixels, de camera minder het lichtsignaal van de sensor hoeft te versterken. Dit is een heel simpele uitleg, en er zit nog veel meer achter, maar dan heb je in ieder geval een beetje een idee van de voordelen op dit gebied van full frame.
  • Minder scherptediepte (meer onscherpe achtergrond): Met een full frame sensor is het makkelijker om minder scherptediepte te creëren, zelfs als je hetzelfde diafragma getal gebruikt. Een onscherpe achtergrond helpt om je aandacht naar je onderwerp te leiden in de foto.

Waarom zou ik geen full frame willen hebben?

Er zitten echter ook een paar nadelen aan het hebben van een grotere sensor.

  • Waar het voordeel van een full frame camera is dat je meer beeld kunt vangen met dezelfde brandpuntsafstand, is dit meteen ook het nadeel voor sommige fotografen. Door de grotere sensor moet je dichter op je onderwerp gaan staan. Dit kan een probleem zijn voor bijvoorbeeld sport en wildlife fotografie.
  • De lenzen zijn duurder: Voor een grotere sensor is meer glas nodig. Daarom zijn de meeste lenzen duurder wanneer ze worden gemaakt voor full frame camera’s.
  • De camera zelf is veel duurder: Hoe groter de sensor, hoe duurder de camera, het kost nou eenmaal meer om een grotere sensor te produceren.
  • De camera is zwaarder: In de meeste gevallen heb je een grotere en dus zwaardere camera bij een full frame sensor. Als je dus veel reist met de camera, kan dit een behoorlijk gewicht zijn. Er bestaan echter ook full frame systeem camera’s, zoals de Sony A7 serie. Die zijn (omdat het volledig digitale camera’s zijn) kleiner en dus lichter.

Dit waren dus de grootste verschillen tussen beide type camera’s. Dit zijn de meest gebruikte sensorformaten voor spiegelreflexcamera’s, vandaar dat het artikel daarop focust. Andere sensorgroottes zijn voornamelijk te vinden in compactcamera’s, telefoons etc.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *