Long exposure fotografie

Een van de leukste dingen om mee te oefenen op de camera vind ik de sluitertijd. Met de sluitertijd oefen kan ontzettend leuke effecten geven en er zijn veel verschillende stijlen die je ermee kunt bereiken. Soms heb je er een extra hulpmiddel bij nodig, bijvoorbeeld een flitser, maar vaak kun je ook prima zonder! De naam voor het fotograferen met een lange sluitertijd is ‘long exposure’, wat letterlijk lange blootstelling betekent. In dit geval dus een lange blootstelling aan het licht, aangezien de sluiter lang open staat met dit soort fotografie. Waar je het allemaal voor kunt gebruiken, en hoe je het kunt gebruiken, zal ik allemaal uitleggen!

Lange sluitertijd

Zoals gezegd heeft long exposure te maken met het gebruik van een lange sluitertijd. Hoe lang dit precies is, hang af van het doel dat je wil bereiken, maar veelal is dit een sluitertijd die langer is dan een seconde. Hoe lang het precies is dat je de sluitertijd hangt van een hoop factoren af. Soms is het heel lang, soms is het wat korter. Als het buiten nog licht is, is het handig om de sluitertijd niet al te lang open te hebben staan. Doe je dit toch, is de kans goed aanwezig dat de beweging die je probeert vast te leggen er niet eens op staat. Zie de foto hieronder bijvoorbeeld: Ik wilde de beweging van een schommel vastleggen, maar de schommel is verdwenen! Dit komt omdat ik de sluitertijd te lang open had staan, en het voorwerp niet lichter was dan de omgeving.

Long exposure foto waarbij de eerste een te lange sluitertijd had. De rechter foto had een kortere sluitertijd waardoor er minder beweging was, maar de schommel is ieder geval nog wel te zien.

Licht vastleggen

Het makkelijkste om long exposure mee te oefenen is met iets wat van zichzelf veel licht geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vuurwerk of sterretjes met nieuwjaar en autolampen. Deze dingen zijn erg leuk om te fotograferen en het is ook nog eens niet heel erg moeilijk. Wat je nodig hebt is een camera waarmee je de sluitertijd kunt instellen en een beetje geduld. In de foto hieronder probeerde ik een foto te maken waarbij je rechts een rode streep zou zien van de achterlampen van de auto, en links de witte koplampen. Het duurde alleen best wel erg lang voordat de foto gelukt was! Op sommige momenten was het erg rustig met auto’s, dus dan had ik net een foto gemaakt met een sluitertijd van 15 seconden, en stond er maar 1 lampje op. Het is namelijk met deze foto’s zo dat omdat de sluitertijd zo lang open staat, je maar weinig foto’s achter elkaar kunt maken. Natuurlijk kun je wel halverwege afbreken als je niet denkt dat het gaat lukken, maar aangezien ik in mijn geval slecht kon zien wanneer er een volgende auto aan kwam bleef ik hoop houden. Uiteindelijk is het gelukt en werd het wat drukker met auto’s.

Een lange sluitertijd foto. Omdat er weinig auto’s waren is te zien dat de lichten halverwege stoppen.

Statief

Omdat je met een lange sluitertijd werkt, kan het handig zijn om een statief te gebruiken. Hiermee kun je de camera stil zetten op iedere gewenste hoogte en plaats en kun je zo goed nadenken over de positie en de compositie van je foto. Zelf heb ik de luxe van een statief nog niet, maar dat wil niet zeggen dat je nooit een long exposure foto kunt maken. De uitdaging is in dit geval gewoon dat je op zoek moet gaan naar een plek waar je je camera vlak neer kunt zetten. Het liefste ook nog zo dat er niet te veel mensen tussen jou en de camera lopen. Al is dit soms juist het effect wat je wil bereiken, want ook een bewegende mensenmassa kun je vastleggen met long exposure. Dat is wat ik in de onderstaande foto heb geprobeerd te bereiken.

Hier zie je dat de mensenmassa niet meer scherp is, waardoor goed te zien is dat ze bewegen.

ND filter

Als het nou wel een keertje aan de lichte kant is voor long exposure, maar je toch het effect wil bereiken, kun je eraan denken om een ND filter aan te schaffen. Dit is een filter wat de foto donkerder kan maken. In dit geval kun je zelfs een foto maken met fel zonlicht en een lange sluitertijd, terwijl dit normaal gesproken de foto zou overbelichten. Een ND filter heeft meerdere gradaties van hoe donker hij de foto maakt. Het getal wat bij het filter staat geeft aan hoe donker het is. Hoe hoger het getal, hoe meer stops de foto minder belicht wordt. Zo heb je bijvoorbeeld filters met het getal 4 en met het getal 16, waarbij de 16 twee keer zoveel licht wegneemt als het filter met getal 4. Dit komt omdat de getallen staan voor breuken. In de praktijk komt het erop neer dat als je denkt dat het een veel donkerdere foto moet worden je een hoger getal pakt. Dus hoe langer je sluitertijd open staat, hoe hoger het getal op je ND filter moet zijn.

Met daglicht kan het handig zijn om een ND filter te gebruiken.

Flits gebruiken

Het klinkt misschien onlogisch om je sluitertijd langer te maken terwijl je ook de flits wil gebruiken. Het is tenslotte zo dat je vaker een overbelichte foto hebt dan een te donkere foto wanneer je werkt met long exposure. Toch kan het een erg leuk effect geven wanneer je toch de flits gebruikt in combinatie met de lange sluitertijd. De flits is namelijk zo kort en fel, dat het het beeld stil kan leggen, zelfs als je de sluitertijd lang open hebt staan! Je zult dan ook de beweging nog zien, maar je onderwerp is alsnog redelijk scherp. Hiermee kun je een uniek effect bereiken. Kijk maar eens naar de foto van het filmpje hieronder. Hierop zie je de danseres erg scherp staan, maar ook de rest van haar beweging te zien. Als de flits niet zou zijn gebruikt, zou je een heel ander effect hebben gekregen waarbij alles een grote waas was geweest. Hoe je dat effect kunt bereiken wordt ook uitgelegd op de site, en in dit filmpje:


Probeer het allemaal maar eens uit en denk na over hoe jij long exposure wil en kan gebruiken. Laat me weten hoe je foto’s zijn gelukt in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *