ISO

Een van de laatste dingen die van invloed is op de belichting is de ISO waarde. Het probleem met de ISO waarde is dat er consequenties aan het gebruik zitten. Het is namelijk zo dat hoe hoger de ISO waarde is, hoe meer ruis er in de foto komt. Om deze reden is het daarom raadzaam om de waarde van het getal zo laag mogelijk te houden. ISO 100 is de waarde die in de meeste gevallen meer dan geschikt is om mee te werken. Met die instelling kun je verder met de sluitertijd en het diafragma de belichting bepalen.

Donkere ruimte

Er zijn altijd wel momenten te bedenken dat het niet meer lukt om de belichting goed te krijgen met het diafragma en de sluitertijd alleen. Denk bijvoorbeeld aan een donkere kerk waar je geen flits mag gebruiken, of het wel mag maar dat de ruimte zo enorm is dat je flits gewoon niet sterk genoeg is om alles te verlichten. Daarnaast wil je soms ook een korte sluitertijd hebben omdat je bijvoorbeeld geen statief kunt gebruiken op dat moment, maar laat de belichting het niet toe. In dat geval is het aanpassen van de ISO naar een hogere waarde wel de moeite waard.

Ruis

Zoals gezegd heeft de ISO waarde dus direct invloed op de ruisvorming in een foto. Vaak is dit iets wat fotografen proberen te vermijden, maar soms geeft dit juist een effect dat de fotograaf wil bereiken. De voorbeeld foto hieronder bevat vrij veel ruis, maar heeft daardoor juist een interessant effect. Het ziet er direct uit als een foto van bijna 100 jaar geleden.

Technische achtergrond

De ISO waarde van een foto heeft direct te maken met de sensor van de camera. Hoe lager de ISO waarde, hoe lager de gevoeligheid van de sensor voor licht. Hoe gevoeliger (sneller) de sensor moet reageren op licht, hoe minder goed het om kan gaan met de hoeveelheid ruis. Om die reden zou je dus kunnen stellen dat het goed is om hogere waarden te vermijden. Hoewel de camera’s van tegenwoordig steeds beter kunnen omgaan met deze ruis, is het effect nog steeds aanwezig. Maar hoe kun je het dan gebruiken als je het wel nodig hebt? Net als bij de sluitertijd en het diafragma heeft de ISO waarde te maken met stops. Als je een ISO waarde van 100 naar 200 veranderd, heb je een stop meer licht. Van 200 naar 400 is weer een stop. Iedere verdubbeling van het getal is dus een stop meer licht dan ervoor.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *