Histogram lezen

Alles in de wereld van de fotografie draait om de juiste belichting. Dit geldt niet alleen als je een technisch goede foto wil maken, dit is juist ook erg belangrijk om creatief om te kunnen gaan met de foto’s die je maakt. Niet alleen zorgt een goede beheersing van de kennis van fotografie ervoor dat je betere foto’s maakt, het zorgt er voornamelijk voor dat jij je camera precies kunt laten doen wat jij wil dat hij doet. Als jij in je hoofd hebt zitten hoe jij een foto wil maken, is het natuurlijk ook de bedoeling dat je weet hoe je dit kunt bereiken. Een van de beste hulpmiddelen om te bekijken of een foto goed gelukt is, is het histogram. Hierin kun je precies zien hoe de belichting in je foto is verdeeld.

De grafiek

Misschien heb je het al wel eens gezien, de grafiek op je fototoestel. Misschien wist je niet precies wat het voorstelde, of verscheen het per ongeluk op je scherm terwijl je een foto terug probeerde te kijken. Maar eigenlijk is dat grafiekje heel erg handig! Het geeft aan dat of je foto technisch goed gelukt is of niet. Ik zeg technisch omdat het helemaal niet hoeft te betekenen dat je foto goed gelukt is op creatief/professioneel gebied. Misschien was het wel je bedoeling dat de achtergrond van de foto egaal wit of zwart was. Dit komt onder andere vaak voor met productfotografie, of andere reclame fotografie. Wat het wel aangeeft is hoe goed de belichting verdeeld is over de hele foto. Bijvoorbeeld in landschapsfotografie is dit erg belangrijk. Je wil dan bijvoorbeeld weten of de lucht niet een wit vlak is, maar ook of de grond niet een zwart vlak is geworden.

Het histogram kan hierbij helpen. Als je een histogram voor je ziet (plaatje hierboven), zul je zien dat er verschillende pieken op de grafiek te zien zijn. Deze pieken geven aan hoeveel er van een bepaalde grijswaarde er in de foto aanwezig zijn. Hoe hoger de piek, hoe meer er van die kleur aanwezig is. Een volledig neutraal grijze foto zal dus 1 staaf direct in het midden hebben, een volledig zwarte foto heeft de staaf links staan, en een witte rechts.

Shadows

Aan de linkerkant van het histogram zie je de schaduwen in de foto. Zoals gezegd, geeft de piek aan hoeveel donkere kleuren er in de gemaakte foto zitten. Zitten de pieken volledig aan de linkerkant tegen de rand aangedrukt, is de kans groot dat je een onderbelichte foto hebt gemaakt.

Highlights

Aan de rechterkant van de grafiek zijn de lichtste gedeelten van de foto weergegeven. Net als bij de schaduwen, is het zo dat hoe hoger de piek van de foto, hoe meer er van die kleur in zitten. Wanneer de grafiek helemaal tegen de rechterkant is gedrukt, of er een hoge piek helemaal rechts zit, zijn er overbelichte elementen in de foto. De foto heeft dan dus veel wit, wat je niet meer kunt corrigeren in fotobewerkingsprogramma’s. De informatie over wat er zich op dat punt bevindt is dan verloren. Soms is dit niet erg, maar dit kan ook heel erg vervelend zijn!

Midtones

In het midden van de grafiek zijn de neutrale tinten terug te vinden. In een technisch ideale foto zitten de hoogste pieken dus in het midden. Hoewel dit vaak is wat je zou willen, is het vaak lastig om dit te doen. Wanneer je een landschap fotografeert bijvoorbeeld, zul je al snel zien dat er pieken links en rechts zitten, omdat de lucht juist heel licht is, en het landschap in verhouding donker.

Als je meer kennis hebt van het histogram, is het dus makkelijker om de foto er uit te laten zien zoals je in gedachten hebt. Als je wil weten hoe je op jouw camera kunt zien hoe je het histogram van een foto bekijkt, kun je het beste even je handleiding raadplegen. Daar staat het vast in. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust en zet ze in de comments, bedankt!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *