Fotografie stijlen

Er zijn een heleboel verschillende soorten fotografie. De ene (hobby)fotograaf richt zich specifiek op een soort fotografie, terwijl anderen van alles en nog wat fotograferen. Geen van deze twee aanpakken is fout, maar het is soms wel handig om te weten wat voor soort foto je hebt gemaakt, of wat voor type foto je wil gaan maken. Dit kan helpen om de sfeer in de foto te creëren zoals jij in gedachten hebt. Daarom heb ik hieronder een aantal populaire vormen van fotografie opgeschreven. Natuurlijk is het niet zo dat de ene manier van fotograferen de andere uitsluit. Het is tenslotte zo dat iedereen wel een eigen manier van fotograferen heeft. en zeker niet alle foto’s zijn in een hokje te plaatsen. De stijlen lijken in sommige gevallen ook wel veel op elkaar, waardoor het soms lastig is om een foto op een enkele stijl te laten lijken.

foto: www.pexels.com

Candid fotografie

Een tegenwoordig populaire manier van fotograferen is candid fotografie. Candid fotografie wordt in het Nederlands ook wel ogenbliksfotografie genoemd. Dit beschrijft precies wat je wil fotograferen in deze stijl. Je legt namelijk als het ware het ogenblik vast. Deze vorm van fotografie is de laatste jaren zo populair geworden omdat het met de digitale foto’s makkelijker is geworden om heel veel foto’s te maken. Hierbij maakt het niet uit of ze mislukken of niet, want de foto’s die niet mooi zijn gelukt gooi je zo weg. Met de analoge camera’s was dit wel lastig, en daarom zijn oude portretten vaak erg stijfjes. Bij deze vorm van fotografie zijn er een aantal dingen waar je als fotograaf op moet letten:

 • Je moet op de achtergrond blijven. Je probeert de foto’s ‘in het moment’ te nemen zoals ze gebeuren. Als je op de voorgrond treedt zorg je er al snel voor dat mensen gaan poseren, wat je juist wil vermijden.
 • Je moet goed op emoties letten. De emoties die je in de foto’s vastlegt, zorgen uiteindelijk voor het resultaat. Je wil dat mensen oprecht lachen, huilen of een andere emotie tonen. Dit hangt samen met dat je op de achtergrond treedt. Hoe meer je aanwezig bent, hoe minder de mensen durven om hun emoties te laten zien.

Wanneer toe te passen?

 • Bruiloften: Deze vorm van fotografie leent zich erg goed voor bruiloften. Hier zijn namelijk veel vormen van emotie van toepassing. Geluk en emotionele momenten zijn hier vaak terug te vinden.
 • Gezinsfotoshoots: Als je met kinderen werkt, zijn ze vaak in het begin wat verlegen. Gebruik deze vorm van fotografie om de kinderen en de gezinnen op hun gemak te laten voelen. Het zijn tenslotte geen modellen die je kunt vertellen wat ze moeten doen. De speelse manier van fotograferen kan ontzettend leuke foto’s opleveren!

foto: www.pexels.com

Journalistieke fotografie

Fotografie met een journalistieke stijl lijkt wat het fotograferen betreft wel wat op candid fotografie. De fotograaf legt immers de momenten vast op de manier waarop ze gebeuren. Het is hierbij van belang dat de fotograaf zo weinig mogelijk veranderd aan de setting. Zoals de titel al aangeeft wordt deze methode veel gebruikt voor journalistieke doeleinden. De fotografie die je in de krant tegenkomt is hier een goed voorbeeld van. Deze beelden zijn ter illustratie van het artikel, om aan te geven wat er zich heeft voorgevallen. Maar dit wil zeker niet zeggen dat deze stijl van fotograferen niet op meerdere momenten toe te passen is. Het grote verschil met candid fotografie, is dat het niet per se meer gaat om de emoties en sfeer. Het is meer de bedoeling om alles objectief vast te leggen. Dit wil niet zeggen dat er geen emoties in voor kunnen komen, maar je probeert de sfeer niet extra vrolijk of droevig te maken aan de hand van de omgeving of bewerking. Daarnaast kunnen candid foto’s meer op zichzelf staan. In de journalistieke fotografie probeer je meer een verhaal te vertellen. Met een fotoreportage leg je in meerdere foto’s vast wat er op de dag is gebeurd.

Waar op te letten?

 • Je moet proberen niet aanwezig te zijn. Natuurlijk moet je er wel zijn, maar het is de bedoeling dat niemand last van je heeft. Je moet proberen niet in de weg te staan, en niet in de aandacht. Het ‘moment’ moet zich voordoen zonder dat de fotograaf er invloed op heeft gehad.
 • Probeer de situatie zo ‘echt’ mogelijk te houden. Probeer niet met nabewerking de sfeer aan te passen. Het is de bedoeling dat het zoveel mogelijk lijkt op hoe je het in eerste instantie hebt meegemaakt!

Wanneer toe te passen?

 • Bruiloften: Net als met candid fotografie is dit een zeer populaire stijl voor op bruiloften. Tegenwoordig is het op bruiloften van belang dat de fotograaf zo weinig mogelijk in de picture staat. Dit betekent dat je als fotograaf het koppel minder laat poseren, maar probeert om het feest in kaart te brengen zoals het gebeurt.
 • Journalistiek: Natuurlijk is dit ook een zeer geschikte vorm van fotografie voor de journalistiek. Dit is tenslotte waar het vandaan komt. Voor voorbeelden kun je de foto’s in de krant bekijken.
 • Verhalen/reportages: Eigenlijk is deze vorm van fotografie ook erg geschikt als je verhalen vast wil leggen of een reportage wil maken. Het maakt hier niet uit wat het onderwerp is, vrolijk, droevig of neutraal. Het gaat er immers om dat je het verhaal vastlegt.

foto: www.pexels.com

Fashion fotografie

Deze vorm van fotografie ben je vast wel vaker tegen gekomen. Het is dan ook erg lastig om hier omheen te komen. Dit is namelijk de meest gebruikte vorm van fotografie voor bijvoorbeeld reclamecampagnes. Het onderscheidt zich van andere vormen van fotografie door de creatieve poses en kleding van de modellen. Naast dat het een vorm van fotografie is, heeft het ook te maken met alles wat er omheen plaatsvindt. Het is niet zozeer de foto zelf die het fashion fotografie maakt, maar ook de nabewerking en voorbereiding. Vaak is er uitbundig omgegaan met het gebruik van make-up en accessoires. De nabewerking helpt om de foto er helemaal uit te laten springen. Het is de bedoeling dat de foto zoveel mogelijk opvalt, om het product goed te kunnen verkopen.

Waar op te letten?

 • Met fashion fotografie heb je altijd een model nodig. Zonder model is het geen fashion fotografie.
 • Het onderwerp is het product dat je probeert te verkopen. Hoewel je altijd een model gebruikt, gaat het er vaak om dat je het product zoveel mogelijk aanprijst.
 • Je moet als fotograaf de fotoshoot dirigeren zoals jij het voor je ziet. Ondanks dat dit soort fotografie vaak in opdracht gebeurt, is het wel de bedoeling dat je je visie overdraagt aan het model. Op die manier weten de modellen precies wat ze moeten doen en wat er van ze verwacht wordt. Als fotograaf ben je verantwoordelijk dat de afgeleverde foto is wat de opdrachtgever in gedachten heeft.

Wanneer toe te passen?

 • Reclamefotografie: Wil je een product verkopen? Dan is dit een perfecte vorm van fotografie om toe te passen.
 • Fotoshoot met klanten: Doe je een fotoshoot met mensen, maar willen ze wat anders dan een standaard portret? Deze manier van fotografie helpt om de klant zich zo mooi en speciaal mogelijk te voelen. Deze fotografie heeft een wow-factor die de klant niet snel vergeet.

Voedselfotografie of culinaire fotografie

Alle vormen van het fotograferen van eten vallen onder de categorie voedselfotografie. Dit kan voorkomen wanneer je een recept wil uitleggen, of een menukaart van een restaurant wil illustreren. Het hoofddoel van deze fotografie vorm is ervoor zorgen dat de persoon die naar je foto kijkt direct zin heeft om het op te eten. Hierbij fotografeer je vaak niet alleen het eten zelf, maar zorg je ervoor dat de hele sfeer van de foto aansluit bij het gerecht. Maak je een winterse stamppot? Zorg dan voor winterse accessoires in je foto. Daarnaast kun je er vaak voor kiezen om wat van je ingrediënten op de achtergrond van de foto te plaatsen. Ben je vaak bezig met het fotograferen van voedsel, is het belangrijk om veel af te weten van de compositie en belichting. Hier heb ik al eerder een artikel over geschreven voor de voedselfotografie challenge. Hier vind je er nog veel meer informatie over!

Waar op te letten?

 • Het eten moet er lekker uit zien. Hierbij maakt het vaak niet uit dat het ook nog lekker is. Een vette hap kan soms erg lekker zijn, maar als je eten glimt van het vet ziet het er niet meer lekker uit op de foto. Daarnaast spelen de kleuren hierin ook een grote rol. Als de groenten er iets te grauw uitzien, vindt niemand het meer lekker.
 • Een goede belichting is erg belangrijk. Het meest ideale, hoewel niet het makkelijkste, licht om mee te werken is daglicht. Zorg er daarom voor dat je eten buiten of naast een raam fotografeert. Dit zorgt voor zachter en natuurlijker licht dan wanneer je een flitser moet gebruiken.

Wanneer toe te passen?

 • Blogs: Heb je een blog met recepten? Dan is deze vorm van fotografie ideaal. Hoe beter je hierin bent, hoe meer de mensen zin hebben om de recepten klaar te maken.
 • Receptenboek: Bij het maken van een receptenboek is het van belang om goede foto’s van het recept te hebben. Hierbij is het wel belangrijk om de foto’s in dezelfde stijl te maken. Hierdoor vormt het boek een mooi geheel.

foto: www.pexels.com

Newborn fotografie

Het fotograferen van baby’s en kinderen is de laatste tijd enorm toegenomen. De meeste mensen vinden het nu erg leuk om alle momenten van hun leven vast te leggen. Een belangrijk moment is de geboorte van een nieuwe baby. Daarom neemt de populariteit van deze stijl ontzettend toe. Leuk om later naar terug te komen! De foto’s in deze stijl zijn vaak erg lieflijk en zacht. Je wil de kwetsbaarheid van het kindje zo goed mogelijk vastleggen. Daarom kan nabewerking een grote rol spelen.

Waar op te letten?

 • Gebruik props (accessoires). Het is in deze vorm van fotografie gebruikelijk om accessoires te gebruiken. Leg het baby’tje bijvoorbeeld in een mandje, of op een dekentje. Het zorgt er allemaal voor dat de zachte sfeer die je in je hoofd hebt goed naar voren te brengen!

Wanneer toe te passen?

 • Pasgeboren baby: Een nieuwe uitbreiding van het gezin is het ideale moment om deze fotografie toe te passen. En ook een van de weinige momenten 😉
 • Ziekenhuis reportage: Het kan allemaal erg leuk zijn, maar soms is een baby te vroeg geboren of heeft het weinig kans om te overleven. In dit geval wil een stel graag dat je de momenten die ze wel samen hebben vast te leggen. Emotioneel is dit erg zwaar, dus weet waar je aan begint!

Landschapsfotografie

Een andere vorm van fotografie die je waarschijnlijk niet onbekend is, is de landschapsfotografie. Deze foto’s zie je ook vaak terug op posters en in reclames. Daarnaast kun je er bijna niet omheen op social media, als een reisbureau reclame maakt voor een prachtig land. Een mooi voorbeeld van deze stijl is te zijn in tijdschriften als de National Geographic.

Heel veel foto’s in deze categorie worden gemaakt op een speciaal gekozen moment van de dag. Het is tenslotte redelijk saai om een landschap te fotograferen met een strakblauwe lucht. Soms is dit wat je wil natuurlijk, maar het kan ook echt heel mooi zijn om te wachten op extremere weersomstandigheden. In de ochtend, rond zonsopgang en rond zonsondergang zijn een van de meest populaire tijden. De lucht is dan gekleurd in verschillende tinten, of het is wat mistig, wat zorgt voor een egale kleur in de foto. Voor deze stijl fotografie is groothoeklens gewenst. Om zoveel mogelijk van het landschap op de foto te krijgen, zorgt een kleinere brandpuntsafstand ervoor dat er meer op te zien is. Bij voorkeur is de brandpuntsafstand kleiner dan 20mm. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mooie foto’s te maken zijn met andere brandpuntsafstanden, maar geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten. Let er wel op dat met groothoeklenzen het beeld wat kan vervormen. Vaak is dit goed op te lossen met software.

Waar op te letten?

 • Gebruik een groothoeklens. Hoe meer je op de foto kwijt kunt, hoe indrukwekkender de foto is!
 • Zorg dat alles in focus is. Bij landschapsfotografie wil vaak zowel de achtergrond als de voorgrond scherp op de foto. Kies daarom een grotere waarde voor je diafragma (F8 of hoger). Het diafragma staat minder ver open, maar kan daardoor beter overal op focussen.
 • Let op wat op de foto staat. Het zou zonde zijn als je net je fantastische landschapsfoto hebt gemaakt en je komt er als je de foto’s later terugkijkt achter dat er in de verte wat mensen op staan.

Wanneer toe te passen?

 • Vakantiefotoboek/aan de muur: Wat is een vakantiefotoboek waard als je er geen mooie landschapsfoto’s in hebt? Dit kunnen prachtige herinneringen zijn van je vakantie. Laat ze aan anderen zien!
 • Reisbureau: Voor een reisbureau is deze vorm van fotografie van groot belang om de bestemmingen aan te prijzen!

Dit waren slechts een paar voorbeelden van stijlen voor fotografie. En er zijn er nog heel veel meer te benoemen. Hou de blog in de gaten voor een vervolg post! Maak jij weleens foto’s in een van de bovengenoemde stijlen? Plaats ze in de comments, ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *