Fotograferen in RAW

Heb je ooit wel eens gekeken op het LCD scherm van je camera en dat je een mooie foto had gemaakt, om er vervolgens achter te komen dat je foto niet zo is geworden als je had gedacht? Dit heeft te maken met verschillende factoren. Op een schermpje op je camera ziet de foto er altijd anders uit dan ‘in het echt’. De kleuren kunnen wat helderder zijn op dit schermpje dan op je computer bijvoorbeeld, of de foto lijkt scherper op je camera dan op de computer. Het blijft gewoon erg lastig om van tevoren te beoordelen hoe je foto is gelukt. Als je eenmaal de foto hebt gemaakt, is er niet zoveel meer aan te doen toch? Niets is gelukkig minder waar! Ook als je de foto op een uniek moment op vakantie in Peru hebt gemaakt en je weer terug in Nederland bent, is nog niet alles verloren. In dit geval kun je de foto nog bewerken! Afhankelijk van hoe je de foto hebt gemaakt, is dit makkelijk of lastig om te doen.

JPG

Waarschijnlijk maak je op dit moment je foto’s in JPG formaat. Dit is het formaat wat het meest gangbaar is om te gebruiken voor het delen van foto’s op social media en andere platformen. Je camera staat er waarschijnlijk standaard op ingesteld dat dit het bestandstype is waarin wordt geschoten. Het voordeel hiervan is dat de foto’s weinig ruimte innemen op je geheugenkaartje. Helaas zitten er verder vooral nadelen aan het gebruik van JPG’s. Het eerste nadeel is dat een JPG is niet gemaakt voor nabewerking, waardoor je dus beperkt bent in wat je verder met je foto’s kunt doen. Dit is vaak prima als je gewoon je vakantiefoto’s wil bewaren voor herinneringen, maar het wordt vervelend als je wil dat je foto’s opvallen tussen alle foto’s die door je vrienden worden gemaakt. Als je professioneel fotograaf bent of wil worden, zul je wel je foto’s moeten bewerken om tegenwoordig nog indruk te maken. Hoewel dit mogelijk is met JPG bestanden, is dit wel heel lastig. De reden hiervoor is dat het formaat foto een gecomprimeerd bestand is. Een gecomprimeerd bestand wil zeggen dat het bestand zo wordt gemaakt dat het zo weinig ruimte inneemt op de computer. Het nadeel hiervan is dat iedere keer dat je een bewerking doet, de foto weer opnieuw zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dit betekent dus dat je foto steeds meer in kwaliteit afneemt. Niet wat je graag zou willen natuurlijk. Daarnaast is het bewerken van een JPG lastig omdat het eigenlijk niet mogelijk is om de belichting in je foto’s aan te passen. Wil je een foto lichter maken, dan kan dit wel, maar als een pixel zwart is geworden door onderbelichting, zal deze niet meer de originele kleur aan kunnen nemen. Alle detail hier is dus verloren gegaan. Hetzelfde geldt voor een overbelichte foto. Hieronder is een JPG te zien die overbelicht was in het gebied met de wolken. Duidelijk is te zien dat, hoewel hij bewerkt is en de belichting nu aardig klopt, de lucht nog steeds weinig detail heeft! Een paar wolken zien er goed uit, maar er is ook een heel groot grijs vlak te zien, wat in het echt natuurlijk wel wat detail had.

RAW

Gelukkig is er een manier waarop het wel mogelijk is om je foto’s aan te passen en te bewerken nadat je ze hebt geschoten. Dit is de RAW optie op je camera. Tegenwoordig hebben de meeste camera’s deze functie. Zelfs sommige smartphones hebben deze optie! Het idee van dit bestandsformaat is dat alle informatie wat betreft belichting wordt opgeslagen in je als je de foto maakt. Hierdoor maakt het dus veel minder uit of je een overbelichte foto hebt, of een onderbelichte! En het wordt nog leuker: wanneer je een foto maakt ik RAW formaat, worden alle wijzigingen apart opgeslagen in een ander bestand. Dit betekent dat je alle wijzigingen die je doet aan een foto door de bewerking ongedaan kunt maken.

Het type bestandstype dat je fotocamera aanmaakt voor de RAW hangt af van je merk. De raw bestanden van mijn Samsung camera heten bijvoorbeeld SRW (Samsung RAW), maar Nikon noemt de bestanden bijvoorbeeld NEF, en Canon noemt de bestanden CRW of CR2. Gelukkig doen de bestanden allemaal hetzelfde, maar sommige soorten software kunnen nog wel eens moeite hebben met het openen van bestanden van een nieuwe camera, of een onbekende soort camera. Photoshop update regelmatig, dus de meeste formaten zullen door dit programma kunnen worden geopend, maar als je andere programma’s gebruikt voor bewerken kan het zijn dat het bestandstype nog niet bij je programma bekend is. Gelukkig leveren de fabrikanten van de camera’s vaak gratis software mee waarmee hun eigen bestanden mee bewerkt kunnen worden. De basisopties van het bewerken van foto’s leg ik uit in dit artikel.

Bewerken

Het eerste wat zal opvallen als je in RAW schiet is dat de kleuren minder helder zijn dan wanneer je in JPG schiet. Dit is geen reden om niet in RAW te schieten! JPG ziet er misschien in eerste instantie beter uit, maar dat komt omdat de camera automatisch de foto wat bewerkt (meer kleur, minder ruis etc.) om ervoor te zorgen dat de foto er al direct mooier uit ziet. Je kunt hem dus meteen aan iedereen laten zien. Bij RAW kan dit niet, je zult het dus hoe dan ook een beetje moeten bewerken. Al was het maar om wat kleur in de foto’s aan te brengen. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt in de meeste bewerkingsprogramma’s kleine aanpassingen doen aan meerdere foto’s tegelijkertijd. Het is wel iets om rekening mee te houden. Omdat er dus zoveel mogelijkheden zijn met bewerking van RAW foto’s, is het ook nodig om hiermee aan de slag te gaan.

Je zult dus sowieso de foto’s een beetje moeten bewerken, maar dit hoeft geen probleem te zijn! Let maar eens op de foto’s hieronder. Met de eerste foto is niet veel mis, de foto is goed belicht. De tweede foto is bewerkt, en ziet er daardoor veel levendiger uit dan de eerste! Zo zie je maar wat je allemaal met RAW kunt bereiken.

Ik hoop dat jullie hier allemaal wat van hebben kunnen opsteken. Zelf schiet ik alleen nog maar in RAW. Hiervoor heb ik wel wat grotere geheugenkaartjes aan moeten schaffen, maar het resultaat mag er zijn. De foto’s die ik maak hebben een veel gelijkmatigere belichting en springen veel meer in het oog dan hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *