Fotochallenge: Wit

Het is weer eens tijd voor een nieuwe challenge! Deze keer staat hij helemaal in het thema van mijn afgelopen wintersport. De nieuwe challenge houdt namelijk in dat je de kleur wit gaat fotograferen. Zeven dagen lang. Hoe je dat doet, en wat je ermee doet mag je helemaal zelf weten. 🙂 

Heb je een foto gemaakt op wintersport en wil je die delen? Prima! Heb je een witte hond die je graag op de foto zet? Dan is dat natuurlijk ook helemaal goed. Het maakt niet zoveel uit wat je fotografeert, de challenge zit hem namelijk onder andere in het vinden van genoeg voorwerpen die wit zijn om te fotograferen. Dit betekent natuurlijk niet dat de hele foto wit moet zijn, of dat alles wat je op de foto zet wit is. Dat mag uiteraard, maar is niet het belangrijkste. Hieronder zijn wat tips waar je wel op moet letten tijdens de challenge!

Witbalans

Is de foto die je gemaakt hebt echt wit? Of zit er eigenlijk een blauwe, gele, groene of rode waas over het witte voorwerp? Als dat zo is heb je waarschijnlijk de witbalans niet helemaal goed ingesteld voor je begon te fotograferen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met een programma als Photoshop of Lightroom, maar dit kost wel meer tijd dan wanneer je het in een keer goed doet. Hoe je het beste de witbalans kunt instellen hangt af van de omgeving.

Vaak heeft je camera al wat instellingen waarmee je de witbalans kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de instelling voor bewolking, binnen of zonnig weer. Hiermee kun je de meeste kleuren al goed krijgen. Soms werkt de automatische witbalans gewoon goed. Probeer hiermee te experimenteren! Lukt dat allemaal niet? Dan hebben de meeste camera’s nog de optie om de witbalans aan de hand van de omgeving te in te stellen (hiervoor kun je een grijskaart gebruiken). Anders kun je het vaak nog handmatig doen. Dit kost echter wel vaak tijd, dus doe het niet tenzij je geen andere geschikte instelling kunt vinden.

Belichting

Het andere waar je rekening mee moet houden is de belichting van de foto. Werk je met veel wit in een foto, dan kan het zijn dat de foto erg grijzig wordt. Dit is natuurlijk niet wat je wil; een witte foto ziet er mooier uit als het wit ook echt wit is. Dit kun je doen door de meter van je camera in te stellen op +2. Hierdoor houdt je camera er rekening mee dat het niet gaat om een gemiddeld grijze kleur, maar een lichtere omgeving. Op deze pagina kun je hier meer uitleg over vinden.

Dus, als je gezellig mee wil doen met de challenge, stuur dan je foto’s in! Ik ben benieuwd wat jullie van deze challenge vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *