Eerste voedselfoto!

Oké! Tijd voor de eerste foto in de voedselfotografie challenge. Vandaag had ik soep met een broodje belegd met aubergine, courgette, kaas en ham en een romige champignonsoep. Lekker! Het leuke is dat hoewel ik het normaal gesproken erg leuk vind om te koken, me niet vaak heb bezig gehouden met de (bord)opmaak. Dit is natuurlijk wel erg belangrijk als je het gaat fotograferen, dus was het voor mij van belang dat ik van tevoren al goed nadacht over hoe ik het broodje wilde gaan beleggen. Ik heb er in dit geval voor gekozen om de aubergine en courgette in plakjes af te wisselen en daaroverheen de ham en kaas te leggen. Wat je vaak ziet in voedselfoto’s, is dat het broodje zeer rijkelijk belegd is. Omdat ik niet per se wilde dat ik meer ham dan broodje had, heb ik de ham in halve plakjes gesneden. Of het geslaagd is? Het was wel erg lekker, maar achteraf had ik de ham misschien beter heel kunnen laten en pas toen ik het ging eten halveren. Wat mij betreft ziet het er nu in verhouding wat weinig uit.

Aanpak

Het is natuurlijk niet makkelijk om zomaar in een keer de goede opstelling te hebben voor het maken van een foto, zeker niet als je er weinig ervaring mee hebt. Daarom besloot ik alvorens de soep op te warmen en het broodje te roosteren alvast een paar test foto’s te maken. Deze foto’s konden in dit geval niet als het eindresultaat dienen, omdat het stokbrood en de ham er natuurlijk lekkerder uitzien als ze geroosterd zijn, maar anders is dat ook de moeite waard om te proberen. Het zou tenslotte zonde zijn om dagenlang koud eten te hebben omdat je nog niet snel genoeg werkt ;).

Als decoratie heb ik gebruik gemaakt van mijn houten snijplank, een theedoek en mijn spatels. Omdat mijn muur wit is, heb ik gekozen om een bureau onderlegger te gebruiken als achtergrond. Dit gaf net iets meer contrast, en ik hoopte hiermee ook eventuele damp van de soep op vast te kunnen leggen.

Apparatuur

Aangezien het donker was, heb ik mijn lampenset gebruikt voor het licht. Deze lampenset bestaat uit twee delen, dus kon ik van 2 kanten belichten. Ik ben uiteindelijk vergeten om mijn witte IKEA Lak-tafeltje te gebruiken als reflector. In de foto die van boven is genomen kun je daarom de schaduw van het kommetje in de soep zien. Dit had ik met het tafeltje waarschijnlijk kunnen voorkomen.

De camera die ik heb gebruikt is een Samsung NX1000 in combinatie met een F4 50-200 lens. F4 betekent dat het maximaal haalbare diafragma grootte F4 is. De 50-200 geeft aan hoe ver je ermee in en uit kunt zoomen. Deze lens heb ik gebruikt, omdat het meestal een leuker effect van minder scherptediepte geeft.

Resultaat

Hieronder zie je de foto die het geworden is. Niet slecht voor een eerste poging denk ik, maar er zijn wel een aantal puntjes die ik kan verbeteren:

  • De soep is niet in focus: De aandacht van de foto is volledig op het stokbroodje gelegd. Hoewel dat een interessante scherptediepte geeft, had ik misschien beter voor een compositie kunnen kiezen waarbij zowel de soep als het broodje de aandacht hadden.
  • De decoratie lijkt wat willekeurig geplaatst: De theedoek heeft eigenlijk niet veel functie in deze foto volgens mij. De houten spatels zijn geplaatst op een plek in de foto waar het nog paste, en dat is goed te zien. Het ziet er iets te gemaakt uit op deze manier.
Conclusie

Al met al ben ik best tevreden over de foto. De bordopmaak is redelijk gelukt, mede omdat het mogelijk was om alvast wat compositie te testen toen het eten nog koud was. Ik besef me dat dit lastiger wordt met andere gerechten. Ik ben benieuwd hoe ik deze verbeterpunten kan doorvoeren voor de volgende foto!

Heb je ook een foto gemaakt en wil je die delen? Het lijkt me erg leuk als iedereen die meedoet zijn foto op de Facebook pagina zet of hieronder in de comments plaatst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *