De eerste challenge

Het is tijd voor de eerste challenge! Om beter te worden in fotografie heb ik mezelf de taak opgelegd om in perioden van 7 dagen steeds een bepaald onderwerp te fotograferen. En ik kan mezelf nu al zeggen dat het een hele klus gaat worden om iedere dag een foto te maken. Aangezien ik in deze winterse periode werk van 9 tot 5, is het erg lastig om een moment op de dag te vinden dat ik een foto kan maken. Als ik uit mijn werk kom is het namelijk al donker, laat staan als ik eindelijk mijn eten klaar heb gemaakt. Met minder licht maak je minder makkelijk goede foto’s, en komt het er al snel op neer dat je een flits moet gebruiken. Daar ben ik helaas nog geen ster in, maar des te meer reden om het vaker te gaan gebruiken! 🙂

Aangezien het dus erg druk is voor mij, en ik ervan uit ga dat ik niet de enige ben, heb ik besloten dat het eerste onderwerp iets wordt waar je vaak wel tijd voor hebt. Voedselfotografie! Eten doe je tenslotte iedere dag, dus dan kun je er net zo goed een foto van maken voor je het op eet, toch? Ik ga er wel van uit dat ik de eerste dagen koud voedsel eet, maar dat zal juist een motivatie zijn om sneller en efficiënter te gaan werken. Ik hoop dat dat lukt.

Voedselfotografie is niet per se makkelijk. Het is namelijk wel de bedoeling dat je het eten wat je hebt gemaakt smakelijk op de foto zet. En het lijkt zo makkelijk, als je al die plaatjes op de verpakkingen van je eten in de supermarkt ziet. Maar wist je dat veel van die foto’s gemaakt zijn terwijl het eten koud is, of dat het in sommige gevallen namaakvoedsel is? Dat is niet het doel van deze challenge, en daarom blijft het een uitdaging waarbij je snel moet werken.

Wat kun je leren van voedselfotografie?

In eerste instantie is het doel van voedselfotografie om het eten smakelijk op de foto te zetten. Dat is nog niet zo makkelijk, want om het er echt lekker uit te laten zien moet het eten een realistische kleur hebben. Het ziet er ook niet smakelijk uit als je je stamppot fotografeert en het glimt van het vet, omdat je het nou eenmaal lekkerder vind met een klontje boter. Probeer er daarom ook op te letten tijdens het koken dat je het eten dat je wilt fotograferen smakelijk er uit laat zien, en voeg de boter bijvoorbeeld pas toe na dat je de foto hebt gemaakt. De aandachtspunten in deze challenge zullen als volgt zijn:

  • Compositie
  • Belichting

Als je het idee hebt dat je dit al onder de knie hebt, kun je proberen om ergens anders op te letten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je camera in de handmatige modus (M). Dan kun je proberen om tegelijkertijd met de sluitertijd en het diafragma te oefenen.

Compositie

De compositie in een foto is altijd belangrijk, maar zeker ook bij voedselfotografie. Als je je bord fotografeert is het niet per se meteen heel speciaal. Om het wat interessanter te maken kun je items toevoegen aan de foto die je in de sfeer van de maaltijd brengen. Zo kun je bijvoorbeeld de pannen of de soeplepel nog gebruiken in je foto, of een wijnglas, theedoek etc.

Wat als tweede compositie-element erg belangrijk is in voedselfotografie is de manier waarom het eten op je bord ligt. In een foto zul je dan ook niet vaak tegenkomen dat de boontjes, aardappelen en gehakt al door elkaar liggen. Tenzij het om een soort stamppot gaat natuurlijk. Daarnaast is het ook niet erg aantrekkelijk als er allemaal voedselresten op je bord liggen. Voor inspiratie kun je eens kijken op populaire voedselblogs of een receptenboek!

Belichting

De tweede grote uitdaging in het maken van de foto is de belichting. Meestal is het namelijk handig om een voedselfoto te maken in daglicht. Maar zoals ik al aangaf, is dat voor mij redelijk onmogelijk. Als je bijvoorbeeld je lunch zou fotograferen kun je heel goed oefenen met het gebruik van daglicht. Met het avondeten wordt het in de winter wat lastiger. Wat je dan zou kunnen gebruiken is de flits. Als je geen (goede) flits hebt, probeer dan je compositie dicht bij een lamp (bij voorkeur LED) te fotograferen. Op die manier is het nog steeds mogelijk om een mooie foto te maken. Daarnaast kun je er aan denken om kaarslicht in je foto te gebruiken. Dit is een erg beperkte hoeveelheid licht, maar dit kan in sommige gevallen de sfeer verhogen. Bijvoorbeeld als je je kerstdiner fotografeert.

Zelf heb ik ooit op Groupon twee lampen op statief gekocht voor 50 euro, die me helpen de belichting zo goed mogelijk te krijgen. De flits op mijn camera gebruik ik bij voorkeur niet, aangezien het licht dan recht van voren op het eten valt. Vaak geeft niet geen mooi effect, vind ik, dus probeer ik het te voorkomen.

Aan de slag!

Ben je al een beetje geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met de fotografie? Zelf zal ik over mijn resultaten bloggen en ze bespreken. Laat zelf ook je foto’s achter in de comments, ik ben benieuwd naar wat jullie voor foto’s maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *