Creatieve fotografie

Soms zie je op het internet wel eens foto’s voorbij komen die je graag zelf zou maken. Deze foto heb ik gemaakt omdat ik vergelijkbare foto’s op internet langs had zien komen. De techniek is hierbij hetzelfde, maar met mijn beperkte middelen heb ik een simpele versie gemaakt.

Benodigdheden

  • Fotocamera
  • Water
  • Glas
  • Limonadesiroop

Hoe ga je te werk?

Om deze foto te maken zorg je eerst dat je de belichting en compositie van de foto hebt zoals je wil. Vul het glas met water. Ik heb het helemaal tot de rand gedaan, maar dit kan ook tot halverwege. In mijn geval wilde ik de nadruk leggen op het water, en niet op het wijnglas, waarvoor ik het steeltje kort het afgesneden. Voor de belichting is het belangrijk om een korte sluitertijd te hebben. Anders wordt de limonade-wolk een grote waas.

Ik heb gekozen voor een sluitertijd van 1/20. In eerste instantie wilde ik gaan voor een nog korte sluitertijd van tenminste 1/50 of meer, maar gezien mijn lichtomstandigheden was dat niet handig. Als je een paar testfoto’s hebt gemaakt voor de belichting, kun je de camera instellen voor het schieten van meerdere foto’s achter elkaar. Kijk in de handleiding van je camera om te zien hoe je dit kunt instellen. Hoe meer je er achter elkaar kunt maken, hoe beter!

Nu komt het lastige gedeelte: Je moet op twee plaatsen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dit kun je doen door de zelfontspanner aan te zetten en zodra de camera heeft afgeteld de limonadesiroop te schenken in het glas. Als je camera dat niet kan, zoals die van mij, zul je iemand moeten vragen die zo lief is voor jou wat limonade in het glas te schenken terwijl je de foto’s maakt.

Hoe meer je tegelijkertijd schenkt, hoe groter de wolk wordt om te fotograferen. Ik heb het eerst op een lepel gegoten om wat makkelijker de hoeveelheden te kunnen doseren.

Ik heb later de kleuren wat donkerder moeten maken in Photoshop, omdat de limonadekleur snel vervaagt in het water. Ik denk daarom dat het makkelijker is om een zo donker mogelijke limonadekleur te kiezen voor je project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *