Fotochallenge dag 4

Hoi allemaal! Ken je het gevoel? Je hebt van tevoren helemaal in je hoofd zitten hoe een foto er uit moet komen te zien, maar dat alles vervolgens tegen zit? Ja, dat dus. Daar had ik vandaag behoorlijk wat last van, dus een top plaatje is het niet geworden. Maar goed, dat hoort er ook bij, want het zou flauw zijn om deze foto’s er niet op te zetten, dus bij deze! De vierde voedselfoto van de week: Een heerlijke lasagne bolognese met italiaanse groenten. Heerlijk, dat wel, maar dat is niet goed te zien op de foto. Ik zal je uitleggen wat er deze keer mis ging!

Opzet

Zoals ik de vorige post al gemeld had woon ik in een klein appartementje van 40 m2. Op mijn studentenbudget heb ik zeker geen uitgebreid budget om accessoires te kopen voor iedere foto die ik maak, het moet natuurlijk een leuke hobby blijven! Dat vereist wel wat aan creativiteit, waardoor ik deze keer besloot om de vloer als fotostudio te gebruiken. Het is namelijk zo dat mijn servies en tafel allebei wit zijn, wat het contrast in de foto niet ten goede komt. De vloer is laminaat met een hout print, wat potentieel gezien wat meer warmte in de foto geeft. Wat een goed idee zul je denken? Dat is het ook, en dat denk ik nog steeds, maar dan moet je hier wel geschikte spullen voor hebben.

De lampenset die ik ooit heb gekocht via groupon staat op een standaard en maakt gebruik van een paraplu om het licht wat diffuser te maken. Gezien de prijs is er op kwaliteit wel wat in te leveren. Het is geen flits-set, dus het licht dat er vanaf komt is vaak subtiel en de lampen moeten er dus dicht op staan om een goed verlichte foto te krijgen. Dit is de eerste fout die ik maakte. De lampen staan op een standaard en er was dus niet genoeg licht om de foto te maken vanuit de hand. Had ik een statief gehad, had ik de sluiter langer open kunnen laten om meer licht in de foto te krijgen. Aan de andere kant, als ik die wel had gehad, zou de foto nog steeds heel erg van boven genomen moeten zijn omdat een statief vaak niet zo dicht bij de grond komt. De flitser die bij mijn camera zit gebruik ik liever niet. Dit geeft een felle lichtflits van de voorkant waarbij maar weinig aan te regelen is, en dus al snel het herkenbare flitseffect over de foto heen geeft. Dit houdt in de de voorgrond wel duidelijk op de foto staat, maar de achtergrond al snel veel te donker is.

Resultaat

Over het resultaat van de foto ben ik niet zeer te spreken. Het is weinig interessant wat compositie betreft en verder is de belichting ook niet optimaal geweest. Wat de foto al snel beter zou hebben gemaakt is als ook daadwerkelijk te zien zou zijn geweest wat er in de ovenschaal zou hebben gezeten! Helaas zat dat er niet in, de lasagne was niet stevig genoeg om er een mooi stukje uit te halen. Lekker was het gelukkig wel, en er is nog over, dus kan ik het morgen nog een keer proberen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *